Moderatorzy: Jerzy Szeja, Augustyn Surdyk, Stanisław Krawczyk
Roman Budzowski napisał(a):Witam
Obserwuje PTBG od krótkiego czasu i odnoszę wrażenie, że kwestia badania gier odnosi się tu głównie do gier RPG (tych niekomputerowych). Rozumiejąc fakt, że towarzystwo jest kształtowane przez jej członków, chciałbym zapytać, czy PTBG ma w planach (tzn jak pojawią się zainteresowani tym członkowie) zajmować się np. grami komputerowymi i to niekoniecznie czynnikiem ludzkim w nim obecnym? Mam tu na myśli takie zagadnienia jak rynek gier (komputerowych), zagadnienia produkcji i tworzenia gier, aspekty prawne tworzenia gier i inne ciekawe kwestie. Zastanawiałem się nad założeniem serwisu internetowego poświęconego tym zagadnieniom, ale nie chciałbym powielać niepotrzebnie bytów.
Jerzy Szeja napisał(a):- ok. połowy członków i sympatyków PTBG deklaruje naukowe zainteresowanie grami komputerowymi;
- dyskusji nt. NGF (RPG) jest najwięcej, ponieważ to najbardziej niezbadana dziedzina + o ile gracze komputerowi rzadko badają obiekt swojej fascynacji, to rolplejowcy są pod tym względem o wiele aktywniejsi;
Roman Budzowski napisał(a):Wystarczy spojrzeć na liste for dyskusyjnych (kategorii) na forum PTBG. Nie ma tam ani jednej pozycji dotyczącej gier komputerowych. Pytam więc, gdzie ta połowa sympatyków i członków PTBG ma dyskutować :D
Jerzy Szeja napisał(a):W przeciwieństwie do naukowej analizy gier komputerowych (co prawda takie wdrożenia to bardziej na rynku amerykańskim, japońskim, koreańskim itd., ale może przyjdzie czas i na polskich producentów).
Roman Budzowski napisał(a):A co Pan rozumie pod pojęciem naukowej analizy gier komputerowych? Jakich aspektów gry owa analiza dotyczy?
Jerzy Szeja napisał(a):Można by powiedzieć, że na przeciwnym biegunie stoją np. rozważania nt. ergonomii interfejsu (byłem na takim wykładzie na łódzkiej - i międzynarodowej :) - konferencji nt. gier komp.)
Jerzy Szeja napisał(a):Ekhm, uprzejmie proszę o formę "kolega" :)
Piotr Konieczny napisał(a):Jerzy Szeja napisał(a):Można by powiedzieć, że na przeciwnym biegunie stoją np. rozważania nt. ergonomii interfejsu (byłem na takim wykładzie na łódzkiej - i międzynarodowej :) - konferencji nt. gier komp.)
O, a takie rozważania by mnie zaciekawiły - ma może Kolega pod ręką bibliografię lub linki do tych bądź podobnych rozważań (o interfejsie użytkownika w grach?).
Jerzy Szeja napisał(a):Link do abstraktów (+ adresu tego francuskojęzycznego Szwajcara z - ekhm - oryginalnym akcentem angielskim ;) ) jest w mojej pracy (w bibliografii). Jak Kolega nie ma - przyślę.
Pamiętam jeszcze jakieś inne art. nt. interfejsu, ale muszę poszukać, co to było. Chyba z Cyberforum, ale nie jestem pewien. Znajdę.
Jerzy Szeja napisał(a):Sądzę, że może pomóc Kol. Piotr Sitarski - jeden z organizatorów tamtej konferencji.
- Zajdel J., Ekran − obraz − wyświetlacz (i inne teksty tegoż autora; trzeba je odnaleźć - miałem je pod adresem
http://www.film-i-media.soho.pl/zajdel/JZEkran.html - ale to już nie działa)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości